Kadın Bedeninin Toplumsal Cinsiyet Temelinde İnşası Yoluyla Dezavantaj Yaratan Normların Görünümlerinden Biri Olarak Yeme Bozukluğu Psikopatolojileri
(Eating Disorder Psychopathologies as Another Appearance of Norms Creating Disadvantages Via Gender Based Women Body Construction )

Yazar : Sultan Okumuşoğlu    
Türü : Araştırma Makalesi
Baskı Yılı : 2021
Sayı : e-kitap
Sayfa :
1367    789


Özet
Toplumsal cinsiyet kavramı sosyal bir inşa olarak tarif edilmektedir. Dolayısıyla toplumsal cinsiyetin, paylaşılan baskın normlar, sosyal söylemler, yapıştırılmış anlamlandırmalar ve sayısız ilgili inanışlar gibi çoklu faktör ve etkilerle yönetilen bir sosyal inşa şeklinde kavramsallaştırılabileceği ifadesi yaygın kabul görmektedir. Buna göre kadın bedenininin de sözü edilen çoklu faktörlerle/etkilerle belirlenen ve yönetilen bir sosyal inşa olarak kabul edilebileceği açıktır. Bu çalışmada, ilgili literatürden yola çıkılarak -toplumsal cinsiyet temelindeki dezavantajlı görünümlerden sadece bir tanesi olan-, “görünüm” normlarının, diğer bir ifadeyle “görünüm kültürünün” kadınlarda daha yüksek yeme bozukluğu eğilimleriyle ve hatta psikopatolojiler ile ilişkisi ele alınmakta, konu çeşitli açılardan tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler
toplumsal cinsiyet, görünüm kültürü, beden inşası, nesneleştirme kuramı, yeme bozuklukları

Abstract
Gender concept is defined as a social construction. Therefore, its widely agreed as gender could be conceptualised as a social construction which is determined by multiple factors and effects as shared dominant norms, social discourse, attached meanings and myriad of related beliefs. According to this it is obvious that women body can also be accepted as a social construction which is determined and managed by all these mentioned multiple factors/effects. In this study via the related literature the relationship of higher eating disorder tendencies and even psychopathology prevalence for women with gender based “appearance” norms in other words “appearance culture” -which is only one of the appearances of gender based disadvantages for women- have been explored, discussed and evaluated from various angles.

Keywords
gender, appearance culture, body construction, objectification theory, eating disorders