“Tomiris Efsanesi” Filminin Göstergebilimsel Çözümlemesi
(Semiotic Analysis of the Movie “The Legend of Tomiris”
)
Yazar
|
:
Ergün Koca
|
|
Türü |
:
Araştırma Makalesi
|
Baskı Yılı |
:
2021
|
Sayı |
:
e-kitap
|
Sayfa |
:
|
1476 835
|
Özet
Sinema, hareketli resimlerin birbiri ardına sıralanmasıyla oluşturulan bir anlam üretme aracıdır. Görsel ve işitsel ögelerin birleşmesiyle oluşturulan kurgusal öyküler, göstergeler aracılığıyla bir dil oluştururlar. Sinema kullandığı bu göstergelerle düz anlam bakımından bir yandan gerçeği olanca açıklığıyla yansıtırken, diğer yandan da yan anlam bakımından çağrışım, gönderme, kültürel kodları öne çıkarma ve anlamlandırma yönüyle görünenin ardındaki görünmeyenleri de anlatan bir dile sahiptir.
Ortak Türk tarihinin en önemli kesitlerinden olan Saka dönemini ve dönemin fenomen karakteri Tomris’in halkı için verdiği özgürlük ve var olma mücadelesini anlatan “The Legend Of Tomiris (Tomris Efsanesi)” filmi, hem Kazak sinemasının dev bir prodüksiyonu hem de güçlü görüntüsel ve işitsel göstergeleriyle, mekan ve zamanın diliyle, kültürel kodlarıyla, çağrışım ve göndermeleriyle, imgesel altyapısıyla, dizi ve dizimindeki seçkisiyle, düz anlam ve yan anlam düzlemiyle Kazak yedinci sanatının baş yapıtı özelliğini taşımaktadır.
Filmde, M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan Türk tarihinin en büyük kadın savaşçısı Saka / İskit Türklerinin Başbuğu Tomris Hatun’un hayatı ve mücadeleleri anlatılmaktadır. Özellikle Pers Kralı II. Kyros’u bozguna uğrattığı savaşla dünya tarihinde önemli bir konum edinmiş olan Tomris Hatun’un hayatının senaryolaştırılıp, kurgulanıp başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyaya sunulması önemli bir kültürel aktarımdır.
Bu yaklaşımlarla, kadının Türk tarihindeki yeri ve değerinin de vurgulandığı bu çalışmada “Tomiris” filminin, F. de Saussure’nin gösterge anlayışı ve Roland Barthes’in anlamlandırma yöntemi temel alınarak göstergebilimsel çözümlemesi ve anlamlandırması yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Tomiris, kadın hükümdar,göstergebilim, sinema, göstergebilimsel çözümleme, anlamlandırma.
Abstract
Movies, as moving pictures in sequence, are meaning generation or inference tools. Fictional stories, formed by combination of audio-visual elements, form a language through indicators. Movies, using these indicators, not only reflect the reality in its purity in the sense of direct meaning, but also have the language of conveying invisible behind the invisible as a connotative meaning such as association, reference, cultural codes assertion and interpretation.
The Legend of Tomiris, which tells about the Saka period, which is one of the most important sections of the common Turkish history and the struggle for freedom and existence of Tomris, the phenomenon character of the period, is both a giant production of Kazakh cinema and its powerful visual and auditory indicators, It is the masterpiece of Kazakh seventh art with its language of space and time, its cultural codes, associations and references, its imaginary infrastructure, its selection in the series and its syntax, its plain meaning and connotations.
In the movie, BC. The life and struggles of Tomris Hatun, the chief of the Saka Turks, who lived in the 6th century, the greatest woman warrior of Turkish history, are told. Especially Persian King II. It is an important cultural transmission that the life of Tomris Hatun, who has gained an important position in world history with the war he defeated Kyros, is scripted, edited and presented to the whole world, especially the Turkish world.
In this study, in which the place and value of women in Turkish history are also emphasized with these approaches, the semiotic analysis and interpretation of the movie "Tomiris" based on F. de Saussure's understanding of the sign and Roland Barthes' method of understanding has been made.
Keywords
Tomiris, woman ruler,semiotics, cinema, semiotic analysis interpretation